Interesseret i patchwork? Læs med her og lær mere om den kreative teknik
Patchwork er kommet frem igen, efter det i flere år har været associeret med 70’ernes hippier.
Det er blevet in at lave tæpper og lignende ud af stofrester – ikke mindst fordi, at det er bæredygtigt at bruge stofesterne, så der intet spild er, men også fordi det er en fed måde at udtrykke sin kreativitet på.
Men hvis du lige som mange andre, ikke er helt sikker på, hvad patchwork er, og hvad det helt præcist indebærer, så kan du læse videre her for at blive lidt klogere på det.
Hvad er patchwork?
Patchwork handler om at sy forskellige former for stof sammen til for eksempel tæpper.
Det er en gammel teknik, og traditionelt syede man rester af stof sammen for at danne nye ting. I nyere tid er det dog næsten lige så ofte, at der bliver brugt nye stoffer. Der er faktisk blevet lavet stof, der er beregnet kun til patchwork.
Men selve formålet med patchwork går ud på, at de forskellige stoffer først bliver klippet eller skæret i forskellige former, som for eksempel trekanter, firkanter eller hjerter, og så syes de sammen, så der til sidst bliver skabt et flot og unikt mønster. Du kan både sy det i hånden eller på en symaskine.
Oftest så afslutter du et patchworktæppe med, at du quilter det, som er en teknik, hvor du syr en forside og bagside sammen med en eller anden form for mellemfoer, oftest vat. På den måde får du et dejligt blødt tæppe, som kan holde dig varm i de kolde måneder.
Historien om patchwork
Som sagt så er patchwork en gammel teknik. Den er faktisk dateret helt tilbage til den tidlige middelalder, hvor lag af vatteret stof blev brugt til konstruktion af rustninger - dette holdt soldaterne varme og beskyttet.
Med tiden har det spredt sig til de fleste steder i verden, og især under den Store Depression i 1930’erne i USA blev patchwork meget benyttet. På grund af, at man kan genbruge stoffer og udnytte selv de mindste mængder af stof, når man bruger patchwork, brugte amerikanere det meget, så de ikke skulle bruge penge på at købe nye tæpper eller tøj.
Efter 2. Verdenskrig faldt interessen for patchwork i USA, og i mange andre vestlige lande, men fik i 1970’erne et comeback, hvor magasiner og forskellige værktøjer til det for alvor kom frem. Og det er igen begyndt at blive mere og mere populær i den vestlige verden – og ikke mindst i Danmark.
Der er sågar en forening i Danmark, der hedder Dansk Patchwork Forening, som har omkring 5.000 medlemmer. Den blev dannet i 1986, og samler entusiastiske ’patchworkere’, og sørger blandt andet for at sprede budskabet om patchwork. Så der er gode muligheder for at dele din interesse eller lære mere om det i denne forening.
Hvordan kommer du selv i gang med patchwork?
Patchwork er ikke en svær disciplin at mestre, og alle kan i princippet komme i gang med denne form for håndarbejde. Hvis du er helt ny i dette felt, kan du med fordel investere i en bog, som kan være med til at guide dig igennem processen.
Men det eneste du skal bruge til selve processen, er:
- En symaskine
- Tråd
- Linealer
- En kniv eller saks
- Et skæreunderlag
- Stof
Med disse ting så er du helt klar til at komme i gang med at bruge patchwork og lave en masse forskellige flotte patchwork tæpper, tasker, grydelapper, sengetæpper og mange andre ting!
Møbler i patchwork
Patchwork er ikke kun begrænset til babytæpper, vægtæpper og lignende.
Det kan faktisk også nemt bruges i forhold til møbler. Især stole og bænke er populært at lave med patchwork stof.
Udover at det giver en unik touch til ens indretning, så er det også bæredygtigt, da det oftest er stofrester, der er blevet brugt. Hvis du især elsker farverigt og lidt anderledes design, så vil du elske patchwork møbler!
Vi bruger dit navn og kommentar til at vise offentligt på vores website. Din e-mail er for at sikre, at forfatteren af dette indlæg har mulighed for at komme i kontakt med dig Vi lover at passe på dine data og holde dem sikret.