Her i den søde juletid, så fylder hygge og familie meget ude i de fleste danskers hjem. En del af hyggen er julepynten, som vi dekorerer vores hjem med, her kommer juleborddækningen også ind i billedet, det er nemlig omkring julebordet at vi samler familien til julehygge.
Men hvordan skaber du den helt rette stemning og hygge omkring din juleborddækning? Det kan du blive meget klogere på ved at læse med videre her; her får du nemlig 10 tips til den perfekte juleborddækning.
1. Det rette service til din juleborddækning
Det første du skal have styr på inden du kan give dig i kast med årets juleborddækning, det er dit service. Har du et flot julestel i gemmerne eller på ønskelisten? eller kan du måske friske hverdagsstellet op?
Uanset hvilken løsning du vælger, så kan du sagtens skabe den perfekte julestemning omkring spisebordet. Man behøver nemlig ikke et komplet julestel for at opnå det perfekte julebord, du kan nøjes med at tilføje enkelte dele til din samling.
Du kan nemlig give dine gamle hverdagstallerkener nyt juleliv, ved at tilføje et flot sæt guldbestik til bordet.
En ide kunne også være at skifte dine almindelige kaffekopper ud med julekaffekopper, når kalenderen siger december. På den måde kan du altså skabe julestemning på julebordet, uden skulle bruge hele julebudgettet.
Hvis du derimod gerne vil gå all-in på juleservicet, så findes der et hav af muligheder på markedet, det er faktisk bare at vælge. Vi anbefaler dog at du kun vælger service fra det samme julestel, så du kan holde den røde tråd på julebordet.
2. Tag naturen med ind på julebordet
Når du skal finde inspiration til dit julebord, så kan du med fordel gå en tur i en nærliggende skov. Naturen og specielt skoven er nemlig et stort skattekammer, når det kommer til pynt til dit julebord.
Den helt klassiske julepynt til bordet er selvfølgelig gran. Hvis du er til det klassiske gran, så anbefaler vi at du kombinerer granet med et på grankogler og et par lærke grene, på den måde tilføjer du lidt lethed til det meget bombastiske gran.
Hvis du allerede har gran i diverse dekorationer rundt omkring i hjemmet, så kan du på spisebordet udskifte det klassiske gran med tørret eukalyptus. Eukalyptus vil også passe perfekt hvis dine øvrige farver på julebordet er sølv, eller du måske går med tankerne om et frost tema. Valg af farve og tema er nemlig det næste tip vi vil give dig;
3. Vælg et tema og en farve
Hvis man gerne vil undgå et rodet julebord, der stikker i alle retninger, ja så er det vigtigt at bestemme sig for en farve kombination og eventuelt et tema, inden man kaster sig ud i de helt store indkøb til julebordet. For mange farver og forskellige temaer, kan nemlig få dit julebord til at minde om Gertrud Sands stue i The Julekalender.
Et godt sted at starte er, at vælge imellem de traditionelle guld og sølvfarver. Det kan også være at du gerne vil gå lidt mere utraditionelt til værks, så kan du vælge i mellem sort til kopper til julebordet. En god ide, inden man tager valget er, at kigget rundt i resten af hjemmet.
Det kan nemlig blive forstyrrende hvis alt ens julepynt er i gyldne varme toner, så at vælge et mere koldt udtryk som sølv og sort til spisebordet.
Når man har valgt imellem guld, sølv, sort eller kopper, så kan man passende vælge endnu en farve til julebordet. Der skal nemlig gerne være en balance og en farve der kan nedtone dit første valg lidt. Så har du nu valgt guld, så kan du med fordel kombinere den med rød. Sølv kan du med fordel kombinere med blå nuancer og sort med grønne. Kobber lægger sig lidt imellem de tre andre farver og kan med fordel kombineres med en klassisk hvid.
Når farverne er valgt, så kommer temaet mange gange helt af sig selv. Som vi har nævnt, så ligger sølv og blå nuancer op til et flot frosttema på julebordet. Eller måske har du valgt guld og rød, så kan du jo passende gå med et nissetema. De lidt mere utraditionelle farver som sort og kopper, der er det næste kun fantasien der sætter grænser.
Et godt bud på et tema kunne også være dyr, som med fordel kunne kombineres med de sorte og grønne farver. Det er ikke nødvendigt at vælge et tema, men vi anbefaler at du uanset hvad vælger 2 måske 3 farver og arbejder indenfor nuancerne her af.
4. Lys i en mørk tid
Der er jo mange ting som er vigtige på det perfekte julebord, men en af de vigtigste det er altså lys. Julemånederne er en mørk tid, hvor mange af os tilføjer så meget lys og hygge til hjemmet som muligt.
Her er julebordet altså ingen undtagelse, lys er nemlig et must til din juleborddækning. Der er flere former for lys man kan tilføje til sit julebord, det behøver ikke nødvendigvis være det klassiske kertelys i stearin.
Du kan med fordel udskifte dine klassiske kertelys og fyrfadslys i stearin, med de mere sikre led lys som også er bedre for indeklimaet i hjemmet da de ikke udleder sod fra flammen.
En lyskæde som bordløber er også superflot på julebordet, du kan med fordel sno lyskæden imellem det andet pynt du har på bordet. Farven på lyset i lyskæden er ikke helt uvæsentlig i den her sammenhæng, nogle er mest til det gullige varme skær og andre er mere til det lidt koldere blålige lys.
Hvis du har valgt guld som en af dine farver på julebordet, så kan du med fordel vælge en lyskæde med et gulligt varmt skærm. Hvis du omvendt har valgt sølv, så skal du vælge en lyskæde med et mere køligt blåt lys.
Det du sætter dine lys i spiller selvfølgelig også en rolle, diverse lystager skal nemlig gerne passe i farve og eventuelt tema. Det kunne for eksempel være en flot guld lysestage fra Bloomingville, eller måske de stilrene sorte lysstager fra Kristina Dam Studio.
5. Hvad servere du julemaden på og i?
Det er ikke helt uvæsentligt hvad du servere din mad i og på, hvis du gerne vil bevare helhedsindtrykket af din juleborddækning hele aften. Hvis du er gået all-in med et julestel, så foreslår vi at du køber fade og skåle fra samme julestel.
Hvis du derimod ikke har et julestel på julebordet, så kan du med fordel vælge fade og skåle i de samme farvenuancer som du har valgt til resten af juleborddækningen.
På den måde så bibeholder du den røde tråd på julebordet hele aften. Hvis du ikke har lyst til at skulle ud og købe helt nye fade og skåle, så anbefaler vi at du kigger i gemmerne, måske er du heldig at du har noget der farve mæssigt passer.
Hvis det nu ikke er tilfældet, så anbefaler vi at du vælger de mest neutrale skåle og fade du har, så du ikke skaber for stor forvirring i den stil du har valgt til dit julebord.
6. Julepynt på julebordet
Når du skal finde pynt til julebordet, så gå på opdagelse i alt din julepynt. Du kan nemlig mange gange bruge meget af det du allerede har der hjemme i kasserne.
Du har måske de klassiske Georg Jensen ophæng til juletræet? Hvis ja, så kan de bruges på julebordet som servietringe. Dine julekugler kan også fint bruges på julebordet. Gå en tur i skoven efter en gren som kan ligge midt på bordet, her kan du så hænge dine julekugler på.
Det kan også være at du mester i at flette julestjerner, så kan de også ligge langs bordet eller måske skal hver gæst have en julestjerne på sin tallerken.
7. Et flot julebord i hele december
Det behøver ikke kun være juleaften eller til familiejulefrokosten, at der er julestemning på dit spisebord. Der er nemlig mange små ting som du kan gøre, for at tilføje lidt jul på dit spisebord i hele december.
De fleste af os har år efter år et kalenderlys der måske står på spisebordet, men hvis du gerne vil jule lidt ekstra med borddækningen, så får du her en række tips til et flot julebord i hele december.
Hvis du er så heldig at du har et julestel eller går med tanker om at anskaffe dig et, så udskift hverdagsstellet med julestellet når kalenderen siger 1. december.
På den måde får du glæde af dit julestel i hele december og tilføjer julestemning til spisebordet hver gang I skal spise. En lille ting som servietterne i servietholderen, kan også med fordel skiftes til juleservietter d.1. december.
Hvis du gerne vil gå skridtet videre, så kan pynte spisebordet med tørret eukalyptus eller grene med røde vinterbær, de kan nemlig ligge eller stå på bordet uden at blive grimme. Det samme gælder for de fleste grandekorationer, som altså også kan stå hele december. Så begynd allerede 1. december med din juleborddækning, så er du klar til den helt store finale d.24 december.
8. Spiselig pynt til din juleborddækning
Hvis du gerne vil gøre lidt ekstra ud af julebordet i år og gerne vil lave en lidt anderledes pynt, så giv dig i kast med spiselig pynt til julebordet.
Der er flere forskellige muligheder hvis du gerne vil forsøge dig med spiselig pynt, den nemmeste og hurtigste er selvfølgelig at købe dig til det. Du kan for eksempel købe små chokolader der er pakket ind i sølv eller guld papir, så kan de være med til at pynte på bordet og dine gæster kan i løbet af aften få lidt til den søde tand. De klassiske juleslikstokke pynter også så fint på det røde julebord, og så smager de jo bare godt.
Hvis du har mod på selv at gå i køkkenet, så er det oplagte at give dig i kast med brunkager med glasur. Her er det jo bare fantasien der sætter grænser for former og pynt, men igen her anbefaler vi at du tænker lidt i farver og tema på dit julebord. Så din spiselige julepynt falder naturligt ind i din juleborddækning.
Du kan for eksempel lave brunkager pyntet som snefnug til dit frosttema, eller brunkagehjerter pyntet med rød glasur så de passer perfekt til et rødt og guld julebord.
9. Pynt til juleborddækningen du kan bruge hele året
Hvis du gerne vil pynte julebordet med fine vaser, lysestager og dekorationer, men du synes måske også at det kan blive lidt mange penge, at bruge på ting du kun kan bruge i juletiden.
Så tænk lidt ud af boksen for man kan sagtens jule pynte de vaser, lysestager og andet boligtilbehør man bruger hele året rundt. De fine lysestager fra Kristina Dam Studio som pynter i hjemmet året rundt, kan nemt pyntes med en lille lærkegren og et rødt bånd. Så kan du både bruge dem på julebordet eller andre steder i huset.
Den fine vanddråbe skulptur fra House Nordic, kan også snildt pyntes til jul, ved at tilføje gran, julekugler, kogler og en lille lyskæde. Så har du hurtigt en flot dekoration der kan pynte for enden af bordet.
Du behøver altså ikke bruge mange penge på bordpynt der kun kan bruges til jul, nej giv dit sædvanlige boligtilbehør et lille julepust eller køb ting som du også kan bruge igen efter jul.
10. Gør julebordet personligt
Vil du gerne gøre julebordet lidt mere personligt juleaften?
Så giv dig i kast med at lave bordkort til juleaften, så bliver der heller ikke kamp om pladserne juleaften. Bordkortene kan laves på mange forskellige måder alt efter tid og temperament, men selvfølgelig også hvordan det passer ind på dit julebord. Hvis du efter vores blogindlæg har fået mod på at lave spiseligt pynt til julebordet, så kan du med fordel også lave bordkortene i brunkager hvor du skriver familiens navne i glasur.
Man kan også gøre det endnu mere personligt med små julebilleder, hvor hvert enkelt familiemedlem er på. På den måde får du garanteret årets flotteste julebord, men dine gæster får også et lille minde med hjem fra juleaften ved dig.
Hvis du ikke er helt med på ideen om bordkort, så kan du også lade billederne være en del af pynten midt på bordet.
De gamle julebilleder vil med garanti bringe gode minder og snakke frem blandt dine gæster.
Vi bruger dit navn og kommentar til at vise offentligt på vores website. Din e-mail er for at sikre, at forfatteren af dette indlæg har mulighed for at komme i kontakt med dig Vi lover at passe på dine data og holde dem sikret.