LAVE PRISER ÅRET RUNDT - DET BETYDER INGEN KUNSTIGE PRISSTIGNINGER OG KUN REELLE TILBUD PÅ SIDEN - ALTID!

Patchwork – et hit inden for håndarbejde

oprettet d. under Inspiration

Patchwork – et hit inden for håndarbejde

Interesseret i patchwork? Læs med her og lær mere om den kreative teknik

Patchwork er kommet frem igen, efter det i flere år har været associeret med 70’ernes hippier.

Det er blevet in at lave tæpper og lignende ud af stofrester – ikke mindst fordi, at det er bæredygtigt at bruge stofesterne, så der intet spild er, men også fordi det er en fed måde at udtrykke sin kreativitet på.

 

Men hvis du lige som mange andre, ikke er helt sikker på, hvad patchwork er, og hvad det helt præcist indebærer, så kan du læse videre her for at blive lidt klogere på det.

Flot patchwork tæppe

Hvad er patchwork?

Patchwork handler om at sy forskellige former for stof sammen til for eksempel tæpper.

Det er en gammel teknik, og traditionelt syede man rester af stof sammen for at danne nye ting. I nyere tid er det dog næsten lige så ofte, at der bliver brugt nye stoffer. Der er faktisk blevet lavet stof, der er beregnet kun til patchwork.

 

Men selve formålet med patchwork går ud på, at de forskellige stoffer først bliver klippet eller skæret i forskellige former, som for eksempel trekanter, firkanter eller hjerter, og så syes de sammen, så der til sidst bliver skabt et flot og unikt mønster. Du kan både sy det i hånden eller på en symaskine.

 

Oftest så afslutter du et patchworktæppe med, at du quilter det, som er en teknik, hvor du syr en forside og bagside sammen med en eller anden form for mellemfoer, oftest vat. På den måde får du et dejligt blødt tæppe, som kan holde dig varm i de kolde måneder.

Patchwork tæppe med huse

Historien om patchwork

Som sagt så er patchwork en gammel teknik. Den er faktisk dateret helt tilbage til den tidlige middelalder, hvor lag af vatteret stof blev brugt til konstruktion af rustninger - dette holdt soldaterne varme og beskyttet.

 

Med tiden har det spredt sig til de fleste steder i verden, og især under den Store Depression i 1930’erne i USA blev patchwork meget benyttet. På grund af, at man kan genbruge stoffer og udnytte selv de mindste mængder af stof, når man bruger patchwork, brugte amerikanere det meget, så de ikke skulle bruge penge på at købe nye tæpper eller tøj.

Efter 2. Verdenskrig faldt interessen for patchwork i USA, og i mange andre vestlige lande, men fik i 1970’erne et comeback, hvor magasiner og forskellige værktøjer til det for alvor kom frem. Og det er igen begyndt at blive mere og mere populær i den vestlige verden – og ikke mindst i Danmark.

 

Der er sågar en forening i Danmark, der hedder Dansk Patchwork Forening, som har omkring 5.000 medlemmer. Den blev dannet i 1986, og samler entusiastiske ’patchworkere’, og sørger blandt andet for at sprede budskabet om patchwork. Så der er gode muligheder for at dele din interesse eller lære mere om det i denne forening.

Patchwork med tråd

Hvordan kommer du selv i gang med patchwork?

Patchwork er ikke en svær disciplin at mestre, og alle kan i princippet komme i gang med denne form for håndarbejde. Hvis du er helt ny i dette felt, kan du med fordel investere i en bog, som kan være med til at guide dig igennem processen.

Men det eneste du skal bruge til selve processen, er:

  • En symaskine
  • Tråd
  • Linealer
  • En kniv eller saks
  • Et skæreunderlag
  • Stof

Med disse ting så er du helt klar til at komme i gang med at bruge patchwork og lave en masse forskellige flotte patchwork tæpper, tasker, grydelapper, sengetæpper og mange andre ting!

Patchwork tæppe med flot mønster

Møbler i patchwork 

Patchwork er ikke kun begrænset til babytæpper, vægtæpper og lignende.

Det kan faktisk også nemt bruges i forhold til møbler. Især stole og bænke er populært at lave med patchwork stof.

 

Udover at det giver en unik touch til ens indretning, så er det også bæredygtigt, da det oftest er stofrester, der er blevet brugt. Hvis du især elsker farverigt og lidt anderledes design, så vil du elske patchwork møbler

Patchwork spisebordstole


Ingen kommentar(er)
Skriv din kommentar

image
image
image
Har du brug for hjælp?

Vi står klar til at hjælpe dig med alle dine spørgsmål

Til top

Er du fra Færøerne?

Få vist priser inkl. indfortoldning, levering og færøsk moms

Shop nu
SPØRG
OS
arrow
arrow 1
Har du brug for hjælp?
logo

Hej med dig! 👋

Vi har åbent fra 8-22 alle dage, også i weekenden, så vi sidder klar til at guide dig til dit næste indretningskøb.

agent
Nicolai Østergaard clock Nogle få minutter
logo
agent
Hej 👋
agent
Vidste du at vi altid har:
✓ Åbent på chatten 8-22 alle dage
✓ Gratis fragt til døren v. køb over 499 kr.
✓ Tryghedsgaranti
✓ og prismatch? 🥳
agent
Er der noget vi kan hjælpe dig med? 😊

Nicolai Østergaard

Hej Vidste du at ...

logo