Info: Vi sender varer ud som normalt, og oplever pt. ingen forsinkelser. Pas godt på jer selv! Læs mere HER
Kundeservice: 75 88 00 58 (Man-fre 9-15) /
Toggle Zoom
Toggle Zoom

Sådan vedligeholder du dine havemøbler på bedste vis

oprettet d. under Guides, Pleje og vedligeholdelse

Sådan vedligeholder du dine havemøbler på bedste vis
Toggle Zoom

Havemøbler kan findes i et utal af materialer. De forskellige materialer, kræver forskellig behandling, vedligeholdelse og pleje. Det danske vejr kan være omskifteligt og derfor er det vigtigt, at passe godt på det. Er du glad for dine havemøbler, så er det bare om, at vedligeholde dem, da du på den måde kan forlænge møblets levetid markant. I denne guide får de et hav af gode råd til, hvordan du passer dine havemøbler. 

Teaktræ - vedholdende og flot 

Teaktræ besidder olie fra naturens side og er med andre ord, et af de mest velegnede materialer til havemøbler. Du kan supplere den naturlige olie med oliebehandling for, at opnå en flot gylden farve. Sørg for, at rengøre møblerne grundigt inden behandlingen for, at opnå det bedste resultat. Vælger du derimod ikke, at behandle træet vil træet efterhånden få en fin sølvgrå overflade. 

 

Teak er det ultimative møbel hvad angår holdbarhed og ligeledes vejrforhold. Du gør dog klogt i, at opbevare dem tørt - det kunne eksempelvis være i garagen eller i et kælderrum. 

Bambus - miljørigtigt og unikt 

Fordelene ved bambus er, at det både er stærkt og bæredygtigt. Det er et af de hurtigstvoksende planter der findes. Endvidere frigiver bambus ekstremt meget ilt. Går du op i miljøet, så skal dit nye havemøbel være i bambusmateriale. Den bedste måde, at behandle bambus, er ved at give det olie inden møblet er blevet taget i brug. Det er vigtigt, at træet bliver helt mættet af olien.

 

Fremadrettet kan du fortsat give bambusmøblet olie løbende i hele sæsonen. Dog gør du klogest i, at opbevare møblet tørt uden for sæson. 

Polyrattan - en af favoritterne 

Rigtig mange vælger deres havemøbler i polyrattan. Det flotte og super robuste materiale ligner kurveflet og tåler ethvert vejr og ligeledes svingende temperaturer. Det kræver ikke den store pleje. Det eneste du behøver for, at rengøre polyrattan, er en blød børste, vand og sæbe. Undgå rengøring med stærke rengøringsmidler. 

 

Det er klogt, at opbevare træet i et tørt rum uden for sæson. 

Akacie - stærkt og hårdt 

Akacietræ er et hårdført materiale der egner sig godt som havemøbel. Denne træsort har en flot, naturlig struktur og en varm farve. Det gør, at det skaber en hyggelig stemning i haven. Det ærgerlige ved akacietræ er, at overfladen kan få revner. Er det tilfældet, så er det en god ide, at pudse møblet med fint sandpapir, især hvis møblet er malet. Derefter kan du påføre noget reparationsmaling til, at udligne farven, fra før. Det er ligeledes godt for, at undgå fugtindtrængning og afskalning af malingen.

 

Gør dine akaciemøbler rene i sæbevand og sørg for, at holde dem frie for frost uden for sæson. Du gør dog klogest i, ikke at tildække dem med plast o.lign. 

Polywood - En tro kopi af træ

Polywood er lavet i et syntetisk materiale hvilket gør det ideelt til havemøbler. Det kræver stort set ingen vedligeholdelse og det ligner ægte træ til forveksling. Polywood har en lang levetid, hvilket gør det til en supergod investering. Materialet er fugt- og mugafvisende og skal kun afvaskes med sæbevand. Du gør klogt i, at bruger bordskånere. Grunden til det er, at i stærk sollys kan materialet smelte. 

 

Det kan anbefales, at holde møblet inde i et tørt rum, uden for sæson. 

Aluminium - aldeles let og vedholdende 

Der er et hav af fordele ved, at anskaffe sig havemøbler i aluminium. Metallet er holdbart, rustfrit, let og stærkt. Det kræver minimum vedligeholdeles. Rengøringen foregår ved, at påføre sæbevand og en blød børste eller klud - undgå højtryksrenser og stærke rengøringsmidler. Aluminium er egnet til havemøbler der kan stå udenfor hele året rundt, dog kan det anbefales, at holde dem i et tørt rum uden for sæson. 

Mahogni - klassisk, smukt og romantisk 

Er du til den romantiske stil, så er mahogni lige noget for dig. Som det meste andet træ bliver mahogni påvirket af temperatur og vejrforhold. Olie og harpiks kan fjernes ved hjælp fra grundrens. Mahogni revner under tørre vejrforhold, men det kan fikses med maling. Du gør klogt i, at bevare møblerne i et tørt rum, uden for sæson. Det kan være et kælderrum eller en garage. 

 

Artfibre - nem vedligeholdelse

Artfibre er ligesom polyrattan kunstfibre, der flettes udenpå en ramme, til sammenligning med naturlig kurveflet. Materialet er af plastik og er derfor meget hårdfør over for vejrforhold. Artfibre er let, at rengøre. Jo bedre kvaliteten er, jo bedre er holdbaren og dermed levetiden på møblet. Det er ideelt, at finde et møbel med aluminiumsramme, da den ikke ruster. 


Vedligeholdelsen kan foregå ved hjælp fra en haveslange, eller en fugtig klud. Du kan også tilkøbe rensemidler til netop kunstfibre. 

 

Natursten - tåler varme og sol 

Natursten er et unikt materiale. Det kan være granit og marmor og det egner sig godt til havemøbler, da det tåler høje temperaturer. Der kan faktisk stilles varme gryder og pander på, uden at bordet tager skade. Det kan ligeledes stå i direkte sol, uden der sker noget med overfladen. Det er en god idé, at mætte fliserne med en stenolie, som beskytter materialet mod skidt - og det er klogt, at gøre både før og efter møblet er taget i brug. Stenolien giver bordet en lille smule mørkere glans. 

 

Bordet kan stå udendørs året rundt, hvilket gør det supernemt, at have med, at gøre. Du kan med fordel anskaffe dig et overtræk til havemøbler for en sikkerhedsskyld. 

 

Jern og stål - de taknemmelige materialer 

Jern og stål er taknemmelige materialer. De har ikke godt af fugt fordi, at fugten får dem til at ruste og blive misfarvet. I vintersæsonen er det en god idé, at sætte møblerne ind i garagen eller i et kælderrum. Jern og stålmaterialer skal gøres rent med sæbevand og skylles. Det er en god idé at give jer et lag metalmaling, da det beskytter mod rust. Pulverlakeret stål skal du bruge vand og klud til, ingen skuresvampe. Er møblet meget beskidt, kan du vaske det i mild sæbevand, eller vinduesrens, skylle med vand og derefter aftørrer, med en tør klud. 

 

Allerbedste tip 

Her har du fået overblik over de forskellige materialer havemøbler fås i og deres dertilhørende pleje, men det er ikke det eneste du får med på vejen. Alle havemøbler har godt af, at blive passet på og plejet, uanset hvor gode de nu engang er til, at holde sig. Nye havemøbler er sjældent en billig fornøjelse, så du sparer en masse penge på, at give dine møbler den rette behandling. Overtræk til havemøbler er det ultimative råd i denne guide. Det gør, at dine møbler får en pause fra det hårde vintervejr og ligeledes står dine havemøbler ikke og ser sørgelige ud. 

 

Selvfølgelig er overtræk til havemøbler ikke den eneste omtanke, du skal give dine havemøbler, men det er uden tvivl en rigtig god idé, at anskaffe sig.


Ingen kommentar(er)
Skriv din kommentar

Til top