LAVE PRISER ÅRET RUNDT - DET BETYDER INGEN KUNSTIGE PRISSTIGNINGER OG KUN REELLE TILBUD PÅ SIDEN - ALTID!

Indretning af stuen - Sådan griber du det an!

Oprettet d. under Guides, Inspiration

Indretning af stuen - Sådan griber du det an!

Stuen er et af de vigtigste rum i huset. Det er her man opholder sig til hverdag, og det er ofte også her man underholder gæster. Derfor skal indretningen ikke ramme ved siden af.
Vi har samlet alt, hvad vi ved om stue indretning lige her på bloggen.

Hvilke roller skal din stue udfylde?

Før du begynder at indrette din stue, er det vigtigt du er klar over, hvilke roller rummet skal spille. 
Skal det udelukkende fungere som dagligstue til hygge og ophold, eller skal der også være plads til andre funktioner - såsom et lille kontor område eller en spisestue? 
Når du har det på plads, kan du begynde planlægningen af din indretning. 
Hvis rummet skal opfylde flere roller, vil det være en god ide at inddele det i mindre sektioner. Det kan for eksempel gøres ved brug af forskellige farver, store tæpper eller blot rumdelere. 
Hvis rummet kun skal være stue, kan du indrette dig mere frit.

 

Grundlæggende dagligstue indretning.

Lad os starte med de simple råd, som er gældende i stort set alle stuer:

Sørg for møblerne er komfortable og holdbare, de fleste stuemøbler vil blive brugt meget. 


Husk det praktiske - det skal være ligetil at holde rent og ryddeligt. Tænk derfor over, hvor mange ting du vil fylde i rummet. Dette gælder både møbler, planter og pyntegenstande.


Flyt møblerne fra væggen. Det giver mere liv i rummet, og kan være med til at styre inddelingen af pladsen. Forsøg at placere møblerne i grupperinger midt i rummet, frem for i en kreds langs væggen.


Sørg for der er rigelig opbevaring. Du kan undgå at denne optager al gulvpladsen ved at tænke i hylder, høje reoler eller kommoder. 


Indretningen skal passe til gulvet. Har du lyst gulv, kan det være en god ide at arbejde med kontrast, og bruge mørkere møbler. Ligesådan omvendt, kan det give et flot udtryk, hvis du arbejder med lysere møbler, på et mørkt gulv.

 

 

 

 

Farver i stuen. 

Der er tre farvesammensætninger du kan bruge som dit udgangspunkt til at indrette din stue; en minimalistisk farvesammensætning, høj kontrast og en eklektisk sammensætning af farver.

 

Minimalistisk farvesammensætning.

Den minimalistiske tilgang til farvesammensætning er meget udbredt i moderne danske hjem. Her er fokus på forskellige toner af en enkelt farve, med få detaljer i en kontrastfarve. Oftest er her tale om dæmpede farver såsom grå, hvid, beige eller lignende.


Her skal du være opmærksom på netop and inddrage en smule kontrast, så din stue ikke helt ensfarvet. 


Denne farvesammensætning er god for små rum, der skal virke større, eller rum med mørke vægge, mørkt gulv eller synlige mørke bjælker.

Indretning med høj kontrast.


Denne indretning handler om at udnytte stærke, kontrasterende farver, til at skabe spil i rummet. Det kan være svært, men her er nogle simple grundregler:
Arbejd med to til tre farver, og sørg for kun en af dem er den dominerende. De andre fungerer som accent farver. 
En god måde at drage dette videre fra rum til rum, er at bruge de samme farver, men skifte hvilken, der er den dominerende farve i de forskellige rum.

Eklektiske farver.

Eklektisk indretning er kendt for at arbejde med et “anything goes” mindset, men der er alligevel nogle retningslinjer, det kan være godt at følge.
Kontrast er vejen frem. Selvom du arbejder med mange forskellige farver og mønstre, kan det være en god ide, at placere dem i grupper af to kontrastfarver.
Læs mere om eklektisk indretning. 


Uanset hvilken tilgang du har, er det en god ide at vide lidt om farveteori. Vi har skrevet et indlæg om, hvordan farveteori og indretning spiller sammen.
Læs om farveteori i indretning. 

Mønstre i stuen.

Mønstre er fantastiske til at gøre et rum spændende, og de er nemme at indarbejde i indretningen. Så længe du ikke blander mere end 1-2 forskellige mønstre i samme område, og den mest fremtrædende farve passer i dit design, så kan du frit forsøge dig med at placere dem i din stue.

 

Udfordringer i stue indretningen.

Det er langt de færreste stuer, der passer 100% ind i en opskrift. Der vil altid være nogle udfordringer ved netop den stue, du er ved at indrette. Derfor har vi samlet de mest normale udfordringer, så du let kan komme videre.

Har du en lille stue?

En af de mest gængse fejl når man indretter en lille stue, er at købe små møbler. Dette kan ofte medføre at, din stue ligner et miniature rum. Fokuser i stedet på et enkelt stort møbel, der er centrum for din indretning, og tilpas derefter. 


Læs om indretning på få kvadratmeter.

Har du en stor stue?

Det modsatte kan også være et problem. En meget stor stue, kan være svær at indrette uden den ser tom ud. Her kan det være en god ide at indrette i tydelige sektioner. Måske har du, udover din sofaopstilling, plads til en hyggekrog eller et bord til kortspil. 
I en stor stue er det især vigtigt, at dine møbler ikke står langs væggene, men derimod får lov til at fylde midt i rummet. Ellers kan du risikere at stå med et kæmpe tomt område, midt i lokalet.

Har du skråvægge?

Skråvægge er en enorm udfordring når det kommer til indretning. Oftest føles det, som om de tager halvdelen af pladsen i et rum. I bedste tilfælde, tager de kun en af de lodrette vægge, og skubbe alle dine møbler over i den anden side af rummet.
Derfor er her nogle hurtige tips til, hvordan du udnytter pladsen under en skråvæg.


1. Opsæt hylder af forskellig dybde, så deres forreste kant udgør en lodret linje.
2. Placer indbyggede hylder langs hele den lodrette flade af væggen.
3. Har du børn, kan du lave et hygge/lege område med puder, hynder og legetøjskasser langs den lave væg.

Har du mange vinduer? 

Hvis du har mange vinduer, er det en oplagt mulighed for at give et helt særligt spil i din stue, ved at bruge gardinerne. Det er et perfekt sted at tilføje farve eller mønster.
Vindueskarmene kan du også bruge til at tilføje farver eller til at placere særligt iøjnefaldende pyntegenstande. 

 

Stuemøbler

Selvfølgelig er ingen indretning komplet uden møbler, så her kommer nogle gode råd til valg af stuemøbler til dit behov.

Statement møbler

Stuen er det oplagte rum til at imponere dine gæster, så hvorfor ikke kaste sig over at indrette med et særligt statement møbel. Du kan centrere din indretning om en sofa i en stærk farve, et antikt møbel eller et stort gulvtæppe. Det er kun fantasien, der sætter grænser.
Læs mere om indretning med Statement møbler.

Det praktiske ved møbler.

Der er selvfølgelig også en række praktiske ting, det er nødvendigt at vide, når man indretter sin stue. Her er nogle af de største spørgsmål.

Hvor højt skal mit sofabord være?

Som hovedregel skal dit sofabord, være ca samme højde som siddepladsen i sofaen. Det afhænger naturligvis af dit behov. Hvis du er typen der sidder og spiser eller spiller spil ved sofabordet, kan det være en god ide, at vælge et bor, der er lidt højere.

Hvilke lamper skal jeg vælge?

Valg af lamper kommer ikke helt udelukkende an på stil og udseende. Det er også vigtigt at være opmærksom på, hvilket lys lampen kaster. Hvis du søger lamper til at hygge over sofabordet, er det en god ide at finde en, der kaster lyset nedad. 
Hvis du derimod søger en lampe, der skal lyse hele rummet op, er du på jagt efter en rund lampe, der fordeler lyset jævn, hele vejen rundt.
Hvis du har lyse gulve, eller mange lyse møbler, er det desuden en god ide at undgå for skarpt lys, da dette kan give et skær i møblerne, der får rummet til at se koldt ud.

Hvilken sofa skal jeg vælge?

Når du skal vælge sofa, skal du være klar over, hvor meget du vil bruge den. Hvis sofaen er dit primære opholdssted, skal den naturligvis være slidstærk og komfortabel. 
Har du dyr, der nogle gange opholder sig i sofaen, kan det være en fordel med en lædersofa, da det er lettere at rengøre for pels, og holder bedre i længden end fx en stofsofa.

Hvor stort skal mit gulvtæppe være?

Hvis du vil have et gulvtæppe under din sofa gruppe, er det vigtigt at du ikke vælger et, der kun passer under sofabordet. Tæppet skal enten være stor nok til at alle møbler kan være på det, eller at de forreste ben på sofaer og stole står ca 20cm inde på tæppet. Det er med til at skabe et større rum, og gør sofa opstillingen til en hyggelig krog i sig selv.

 

 

Hvis du er nået så langt, så er det bare at kaste sig over indretningen et skridt ad gangen! 
Har du nogle gode råd til indretning af stuen, vil vi rigtigt gerne høre dem i en kommentar!

 


Ingen kommentar(er)
Skriv din kommentar

image
image
image
Har du brug for hjælp?

Vi står klar til at hjælpe dig med alle dine spørgsmål

Til top

Er du fra Færøerne?

Få vist priser inkl. indfortoldning, levering og færøsk moms

Shop nu
SPØRG
OS
arrow
arrow 1
Har du brug for hjælp?
logo

Hej med dig! 👋

Vi har åbent fra 8-22 alle dage, også i weekenden, så vi sidder klar til at guide dig til dit næste indretningskøb.

agent
Nicolai Østergaard clock Nogle få minutter
logo
agent
Hej 👋
agent
Vidste du at vi altid har:
✓ Åbent på chatten 8-22 alle dage
✓ Gratis fragt til døren v. køb over 499 kr.
✓ Tryghedsgaranti
✓ og prismatch? 🥳
agent
Er der noget vi kan hjælpe dig med? 😊

Nicolai Østergaard

Hej Vidste du at ...

logo