Toggle Zoom

Den ultimative guide til materialer

oprettet d. under Materialer

Den ultimative guide til materialer
Toggle Zoom

Materialer er der mange af, men hvad er forskellen egentlig på dem og hvordan skal de behandles individuelt? I denne guide bliver du klogere på de mange forskellige materialer der findes og måske bliver du klogere på hvilke materialer der er ideelle for dig. 

Indhold i denne guide

 

Akryl - også kendt som "plexiglas"

akryl, lamper, materialer

Akryl er et plastmateriale, ofte kaldet plexiglas. Polyakrylfibre blevet produceret tilbage i 1948 hvorefter det, ligesom så meget andet, har gennemgået en udvikling. Akryl bruges ikke kun til glas, det bruges også til fiber i tøj og minder mest af alt om uld. 


Akryl er ikke termoplastisk (med andre ord, kan det ikke varmes op igen, for at blive ændret). Akryl er meget varmefølsom og må derfor ikke stryges på højere temperaturer end 110 grader. 

 

Akryl bruges til mange forskellige ting, der i blandt lamper

Aluminium - hyppigt brugt og letvægtigt

Aluminium er et let materiale og derfor bliver det hyppigt brug til ting som biler, fly, cykler, gryder og endda leverpostejsbakker. Aluminium kræver meget energi, at udvinde i naturen, med andre ord er det en god idé, at genbruge aluminium. 

Aluminium er af ren natur sølvhvidt. 

 

Der er et hav af fordele ved, at anskaffe sig havemøbler i aluminium. Metallet er holdbart, rustfrit, let og stærkt. Det kræver minimum vedligeholdelse. 

aluminium, borde, aluminiummøbler, boboonline


Artfibre - Superlækkert alternativ til flet

artfibre, fibre, art, artfibre møbler, boboonline, møbel, møbler, materialer, materialeguide

Artfibre er ligesom polyrattan kunstfibre, der flettes udenpå en ramme, til sammenligning med naturlig kurveflet. Materialet er af plastik og er derfor meget hårdfør over for vejrforhold. Artfibre er let, at rengøre. Jo bedre kvaliteten er, jo bedre er holdbaren og dermed levetiden på møblet. Det er ideelt, at finde et møbel med aluminiumsramme, da den ikke ruster. 


 


Beton - Stilrigt, topmoderne og holdbart

Beton er egentlig et byggemateriale, der består af cement, sand, sten og vand,- men det ses hyppigere og hyppigere som bordplader, vægge etc.

 

Der findes mange typer af beton såsom lynbeton, grovbeton og gasbeton. De forskellige typer bliver brugt alt efter formål.

 

I dag er beton et af de mest hyppigt brugte byggematerialer og takket være innovative arkitekter og videnskabsfolk, er der opstået nye betontyper. I dag er det muligt, at tilsætte farver, mønstre og generelt større variation i beton.

 

Beton er super populært til; tv-borde, bordplader og lamper

 

beton, betonbord, beton bord, boboonline, materialeguide, materialer, materiale,


Cement - i familie med beton

cement, cementmøbler, materialer, boboonline, materiale, materialeguide

Cement er et gråt pulver som bruges til fremstilling af beton, nogle typer mørtel. Cement er fremstillet af 3/4 kalk og 1/4 ler. De to materialer blandes sammen og brændes i en ovn til formålet. 

Cement er ikke lige så stærkt som beton, men hvis det ikke skal være det, er cement oplagt. 

Beton og cement ligner hinanden en helt del, men beton er stærkere og går ikke så let fra hinanden. 

 

 


Dolomit - både en bjergart og et mineral

Dolomit er en kalkbjergart, hvor af over 50% består af mineralet dolomit. Dolomit er både en bjergart og et mineral.

 

D​​​​​olomit bruges både til ting som skulpturer og lamper. Dolomit kan fås i alverdens farver, men nogle af de mest velkendte er sølv, grå, messing-skalaer. 

 

 

 

dolomit, dolomitmateriale, materialer, materiale, boboonline, materialeguide


Fiberler - rustikt, råt og lækkert 

fiberler, fiber, ler, materiale, materialer, boboonline, materialeguide

Fiberler er et rustikt materiale. Det er fremstillet keramisk og bruges til blandt andet bænke, reoler og rustikke borde. Det egner sig godt i den rå og rustikke indretning, men kan også ses i værksteder og kunstgallerier. 

 


Finér - dekorér det ydre look

Finer er meget tyndtskåret træplader, der er skåret, eller skrællet, eller savet af træstammer. Det ligger ofte imellem 0.04 og 10,00 millimeter i tykkelsen. Finér er noget fint træ, som ofte bliver brugt til, at beklæde mindre pænt træ såsom spånplade eller møbelplader.

 

Finer er et beklædningselement som formår, at få mindre pæne møbler til, at fremstå flot og nyt. 

finér, finer, finermøbler, finermaterialer, materialer, materiale, boboonline


Folie - super smart alternativ

folie, foliemøbler, materialer, materiale, materialeguide

Folie er et materiale der bliver brugt i flere sammenhænge. Det bruges blandt andet til vinduesbeklædning eller køkkenfronte-beklædning. Dog er det langt fra det eneste folie kan bruges til. Det bruges også til beklædning af møbler og det kan sagtens se super lækkert ud.

 

Faktisk er der også en anden fordel - og det er, at det mindsker brandrisiko. Folie kan bruges af alle, dog kræver det lidt øvelse, at blive god til, at påsætte folie. 

 


Glas - uundværligt i hjemmet

Glas er et meget velkendt materiale. Der er ikke grænser for hvor mange ting, glas bliver brugt til. Du kender det fra drikkeglas, vinduer, nogle døre og meget mere. Glas er en stor del af menneskets hver dag og nærmest uundværligt.

 

Glas er et amoft materiale, som består af Siliciumdioxid, der anvendes til genstande som ruder, vinduer, drikkeglas etc., hvor glassets evne til, at lade lys passere, hårdhed, vandfasthed, tæthed og varmebestandighed udnyttes. 

 

glas, glasmøbler, glasborde, glasbord, materialer, materiale, materialeguide

Glasfiber - plastiske egenskaber

glasfiber, glasfibre, materialer, materiale, boboonline

Glasfiber er et byggemateriale, der har en stor trækstyrke og plastiske egenskaber. Glasfiber er slidstærkt, slagfast, vandtæt og utrolig let i forhold til lignende materialer med tilsvarende egenskaber. Fibrene i glasfiber er ultra tynde strenge af glas, der sammenvæves til et klæde. Her fra kan det bruges som tapet på alverdens overflader.

 

Glasfiber bruges i flere sammenhænge og kan danne rammerne for super smukke skulpturer og pynt. 

 


Granit - hårdt materiale, med lang levetid

Granit er et utrolig hårdt materiale, som derfor giver granit en utrolig lang levetid. I modsætning til belægningssten og fliser, er granit ikke skabt af menneske, men derimod produceres granit direkte fra naturen. Granit er lavet af forskellige mineraler og dannes ved hjælp fra et stort tryk. Trykket kommer ofte fra bjerge og fjelde. 

 

Granit kan bruge til et utal af ting. Det kunne eksemeplvis være bænke, fliser, granitskærver, borde og meget mere.

granit, eg, granitmøbler, materiale, materialer, boboonline, materialeguide


Gummi - det smidige, men holdbare

gummi, gummimateriale, materiale, materialer, materialeguide, boboonline

Gummi er også kendt som latex, men latex er naturgummi. Der findes både naturgummi og syntetisk gummi og disse to varianter er der nogle klarer forskelle på. Naturgummi (latex) kommer af saftens fra gummitræet, der kan høstes og forarbejdes og ud fra det blive et stærkt og elastisk materiale. 

Syntetisk gummi fremstilles derimod af olie og har mange af de samme kvaliteter som latex, - bare med det til forskel, at det er skabt anderledes. 

 

Der findes også andre typer af gummi, men disse to er de mest genkendelige. 


Hør - naturligt flot stof

Hør er et superlækkert materiale. Det har en klassisk udstråling og så ser det supergodt ud sammen med træ og andre naturelementer. 

Hør er et naturligt materiale der er fremstillet af hørplanten og dets stængel. Både stoffet og planten kaldes. Planten dyrkes normalt i et koldere klima, hvilket medfører, at områder som Irland, Skandinavien, Rusland etc., har haft en kæmpeproduktion af materialet. 

 

Hør kan behandles på flere måder. Noget hør er mere ru i følelsen hvor andet er super blødt og delikat. Til møbler er den ru udgave super velegnet, hvor imod tøj er mere behageligt i den bløde facon. 

hør, hørstof, hør-stof, materialer, boboonline, guide, materialeguide


Jern - det taknemmelige materiale 

jern, jernmateriale, jernbord, jernmøbel, materialer

Jern og stål er taknemmelige materialer. De har ikke godt af fugt fordi, at fugten får dem til at ruste og blive misfarvet. I vintersæsonen er det en god idé, at sætte møblerne ind i garagen eller i et kælderrum. Jern og stålmaterialer skal gøres rent med sæbevand og skylles. Det er en god idé at give jer et lag metalmaling, da det beskytter mod rust. Pulverlakeret stål skal du bruge vand og klud til, ingen skuresvampe. Er møblet meget beskidt, kan du vaske det i mild sæbevand, eller vinduesrens, skylle med vand og derefter aftørrer, med en tør klud. 


Jute - Smarte måtter og tæpper 

Jute er en tekstilfiber som stammer fra juteplantens stilk. Fibrene på planten er grove og stive, og på grundet af stivheden bliver fibrene ofte smurt i planteolie ved vævningen. Det kan give jute en lidt særlig lugt. Tilbage i 1960-1970'erne var jute yderst populært til ting blandt andet tapet. Jute bruges også til, at efterlignede græs og planter.

 

Et sted, du ser jute i dag, er til måtter. Se eksempler på måtter her

jute, jute-materiale, jute-møbler, jutemøbler, materialer, materialeguide


Keramik - hyggelige og hjemlige skåle og div. 

keramik, keramiker, keramikkøkken, materiale, materialer

Keramik er egentlig en fællesbetegnelse for produkter af brændt ler. Når leret er tørret, kan det brændes i en ovn, grube eller over et åbent bål, så længe temperaturen er mellem de 300-400 grader. 

 

Keramik ses i alverdens sammenhænge - både på hobbyplan, i indretningen og i værkstedet. Du kan finde keramik i forbindelse med køkkenet; urteknive, piskeris, skeer og gafler o.lign. I værkstedeet; pensler, hammer, vaterpas etc., kontoret; pencil, saks etc.,

 

Der findes et hav af ting, der er lavet keramisk og det gør også, at du kan finde alverdens former, farver og faconer. 

 

Se forslag på keramik her

Komposittræ - til den smarte, travle type 

Komposittræ er et utrolig populært materiale. Især i haven, ses komposittræ ofte og det er ikke så underligt. Komposittræ er et super materiale til havemøbler. 

 

En af grundende til det er så populært er, at vi er så mange, der har travlt. Den travle husejer har tendens til, at forsømme plejningen af hus, møbler og diverse og derfor anskaffer vedkommende sig komposittræ.

 

Det er næsten vedligeholdelsesfrit og har en langt længere levetid end normalt træ, har. 

Hvad er komposittræ?

Komposittræ er et blandingsprodukt, som typisk består af 60% træ, 30% plastik og 10% bindemiddel.

 

Møbler i komposittræ er billigere end møbler i masivt træ, og derfor vil du ofte se dette ved billigere "træ" møbler.

komposit, komposittræ, boboonline, materialer, materiale, materialeguide

Kork - den velkendte vinprop 

kork, fototapet, korkmaleri, korkbillede, materialer, materiale

Kork er et velkendt materiale som kommer fra kork-egens bark. Du kender kork fra flaskepropper (især vinflasker), men det er langt fra det eneste sted kork bliver brugt. Der bliver brugt kork til gulvbelægning, redningsveste, emballage, malerier og meegt andre. Halvdelen af verdens kork, er produceret i Portugal.

 

Kork blev for mange år siden brugt til gulvbelægning, da det er en billig måde, at gulvbelægge. Det er med tiden blevet meget moderne og ses flere steder til gulvbelægning. I dag bruges det også hyppigt under gulve med tæppebelægning. 

 

Kork er også ofte benyttet til væggen i form af opslagstavler og pinboards.

 

Du kan finde et udvalg af billeder, plakater, verdenskort i kork og meget mere her.


Læder (kunstlæder) - lækkert og stilrigt

Kunstlæder er fremstillet kunstigt, ofte af tekstil der indeholder cellullse, plast eller gummi. Kunstlæder ligner tilnærmelsesvist ægte læder ikke kun på udseendet, men ligeledes på prægning, smidighed og holdbarhed.

 

Dog er det bevist, at kunstlæder er mere vandafvisende. Kunstlæder er især kendt for fodtøj, tøj, bælter, tæsker mm., men det er også blevet utrolig populært til betræk til stole, bænke, sofaer mm. 

 

En type af kunstlæder du ofte vil støde på, når det gælder møbler er bonded læder.

 

Du kan læse mere om hvad bonded læder er her.

 

læder, kunstlæder, kunstlæderstof, materiale, materialer


Læder (Ægte læder) - hvad er det? 

læder, lædersofa, læderstof, lædermøbler, materialer, materiale

Ægte læder stammer fra huden af køer (oftest). For, at skindet ikke går i forrødnelse, bliver det garvet, hvilket stopper den naturlige forrådnelsesproces. De to mest velkendte metoder til garvning er kromgarvning og vegetabilsk garvning. Det er ikke videre godt for miljøet, men den vegetabilske er dog langt bedre end kromgarvningen. 

 

Læder er et lækkert materiale, der oftest ses til sofaer, lænestole og bilsæder, især. 


Marmor - eksklusivitet og stil

Marmor er en bjergart der kan findes mange steder rundt om i verden, ikke mindst i Europa. Marmor er mest kendt fra Italien og Grækenland. I Grækenland blev marmor hyppigt brugt til bygninger og skulpturer. 

 

I dag kan du få marmor til et hav af ting. Det kan være en køkken bordplade, et bord, en skulptur, lamper og meget mere. 

 

Senest er marmor sofaborde blevet utroligt populære, og vi ser løbende flere typer af møbler komme på listen.

marmor, marmormateriale, marmorbord, marmorbordplade, materialer, materialeguide

Melamin - en hærdeplast

melamin, materialer, materialeguide, melamin pleje, rengøring

Melamin (MF) er en hærdeplast, der blandt andet bruges til køkkenudstyr. Melamin er let, at holde og rengøringen forgår ved hjælp fra en opvredet klud og lunkent sæbevand.

 

Melamin er et velkendt materiale inden for borde, især. Det bliver sat i forbindelse med træ, det kunne som eksempel være eg og giver bordet en større holdbarhed og samtidig er bordet lidt beskyttet af melaminen. 


Messing - "fattigmandsguld"

Messing er et super lækkert og populært materiale, men sådan har det ikke altid været. I gamle dage blev det kaldt "fattigmandsguld", da det jo ikke har samme værdi som guld. Det fremkommer af en blanding mellem kobber og zink og med et mindre indhold af diverse andre metaller. 

 

Du kan ofte støde på messing-genstande når du kigger på musikinstrumenter og pyntegenstande. 

Messing, messing, messingmateriale, materialer, materiale


Metal - fællesbetegnelsen for 3 egenskaber

metal, metalben, metalmøbler, møbler, materiale

De 3 egenskaber er; det er strømledende, det er en god varmeledere og har metalglans. Metaller kan let afgive elektroner.

 

Under metal er der flere betegnelser der indgår her i blandt;

zink, kobber, tin, jern, aluminium og bly. 

 

Metal er et godt materiale, at bruge til møbler da det er stærkt, holdbart og holder længe. 


Metal (Genbrugsmetal) - miljøet i fokus!

Genbrugsmetal består stadig af det samme som metal. Forskellen er egentlig bare, at det er genbrugt og ja! Det gør en stor forskel! Du finder metal i et hav af ting, her i blandt; dåser, alubakker, fyrfadsbakker, dåser, redskaber, skruer, bestik og meget mere. Hvis du rengøre metallet og afleverer det, så er du med til, at rede jorden. 

 

Ligeledes kan du med god samvittighed købe dig et genbrugsmetal-møbel. Det er lige så godt som et nyt, det er bare genbrugt og omsmeltet. 

 

genbrug, genbrugsmetal, metal, genbrugsmetaller, genbrugsmøbler, boboonline


Metal (gunmetal) - rød messing

gunmetal, metal, gunmetaller, metaller, materialer

Gunmetal er en type bronze - en legering af zink, tin og kobber. I USA er gunmetal kendt som rød messing. Gunmetal er velkendt i våben-verdenen hvor der er blevet produceret våben i gunmetal.

 

I dag produceres der lamper, møbler og meget mere i gunmetal.


Papir - tekst, tidsskrifter og dekorationer

Papir er et genkendeligt materiale for størstedelen af verden. Papir bruges til skrivning, aviser, tidsskrifter, bøger etc., men i dag bruges det også til andre ting. Papir kan fås i forskellige tykkelser og stammer fra træmasse. Engang var papir fremstillet af blandt andet tekstil. 

 

Papir bruges til mange ting og findes i mange former, farver og udgaver. 

papir, papirmøbler, boboonline


Pergament - stumtjenere og lamper

pergament, pergamentlamper, materialer

Pergament er lavet af dyrehud. Pergament stammer fra Pergamon, som er en tyrkisk by, deraf navnet. Pergament bruges blandt andet til, at skrive og trykke bøger på og bogbind. 

 

I dag ses pergament også til ting som stumtjenere og lamper


Plast - bedre kendt som plastik/plastic

"Plastik" og "plastic" er egentlig lånte engelske ord, men den korrekte udtale er plast. Det er dog ikke fordi, at det er forkert, det mest velkendte er plastik. Der et tusindvis af forskellige plasttyper, men to overordnede grupper kunne være; 

Termoplast og hærdeplast. Forskellen på de to er, at termoplast bløder op under varme og bliver hårdt igen efter afkøling, hvorimod hærdeplast aldrig bliver blødt igen, når først formen er sat. 


Plastik ses i alverdens sammenhænge. Plastikposer, drikkeflasker, stole, borde og meget, meget mere. 

plastik, plastic, plastikstol, materialer


Polyrattan - lækre flet møbler og dekorationer

polyrattan, møbler, kurve, boboonline

Rigtig mange vælger deres havemøbler i polyrattan. Det flotte og super robuste materiale ligner kurveflet og tåler ethvert vejr og ligeledes svingende temperaturer. Det kræver ikke den store pleje.

 

Polyrattan er et super populært materiale, da det ikke kræver den store pleje. Endvidere fås polyrattan i mange forskellige farver og former, og har det hyggelige, fine og flettede udseende, som rigtig mange godt kan lide. 

 

 

Polywood - en god investering

Polywood er lavet i et syntetisk materiale hvilket gør det ideelt til havemøbler. Det kræver stort set ingen vedligeholdelse og det ligner ægte træ til forveksling. Polywood har en lang levetid, hvilket gør det til en supergod investering. Materialet er fugt- og mugafvisende og skal kun afvaskes med sæbevand. Du gør klogt i, at bruger bordskånere. Grunden til det er, at i stærk sollys kan materialet smelte. 

 

Polywood er også et velkendt materiale til bordfodbold-bord, poolbord etc., og findes i noget super lækkert design, som næsten er uundværligt til de dejlige sommeraftnener. 

 

Se eksempler her

 

 

poolbord, polywood, bordfodbold


Porcelæn - til de finere selskaber

porcelæn, materialer, porcelænplade

Porcelæn er et keramisk produkt af kvarts, kaolon og feldspat, tørret og formet. Porcelænskunst opstod i Kina i det 7. århundrede. I dag er porcelæn stadig utrolig populært og kendt som et eksklusivt materiale. 

 

Porcelæn kan findes i alverdens omfang, dog ses porcelæn meget ofte i køkkenet til fine glas, skåle, tallerkener etc.

 

 


PVC - et must i det moderne velfærdssamfund

PVC er et plastmateriale og forkortelsen står for polyvinylklorid. PVC gør det muligt, at fremstille et hav af forskellige produkter, som dækker mange de behov, vi i dag har indbygget i vores velfærdssamfund. PVC kan også kendes som vinyl. 

 

PCV bruges i mange sammenhænge, men især til beklædning er vinyl meget genkendt. Det kan for eksempel være køkkenskabe-beklædning, møbelbeklædning, eller pejsebeklædning

pvc, PVC, boboonline, stol


Rattan - hyggeligt, naturligt og flot

rattan, materiale, fletstol, flet, flettet lænestol

Polyrattan er et udtryk du især vil hører, hvis du er på udkig efter havemøbler. Polyrattan er et kunstigt materiale. Ordet "poly" betyder faktisk plastik, og "rattan" refererer til bøjelige træer. 

Det kunne som eksempelvis være fletkurve, fletstole, fletpuff og lignende. 

 

 


Rørledninger (Genbrug) - en anderledes form for nytænkning

Rørledninger er typisk noget der bruges til vandtilførelse/fraførelse, olie og gas. Til gengæld bruges rørledninger i genbrug også til møbler. Et eksempel kunne være et tøjstativ

Det rustikke, rå og rustne look er blevet yderst moderne. Her kan genbrugsrørledninger med fordel bruges. 

 

Det bliver også brugt til lamper som faktisk bære et superfedt look. Selvom det er rørledninger, findes der et utal af lamper der ser superfancy ud og samtidig er det jo godt for miljøet. 

 

rørledning, rørledninger, lamper, genbrugsmateriale


Silke (Kunstsilke) - glat, blødt og fyldt med glans

silke, kunstsilke, silkelamper, loftlamper

Silke er et utrolig lækkert materiale med en flot overflade med glans. Silke er fibre, der danner tråde omkring pupperne af silkesommerfuglen. 


Silke fås i alverdens udgaver. Men stoffet bliver ofte brugt til sengetøj, pyntepuder, lamper og lignende fordi, at det er så utrolig glat og bløt. 

 

 

 


Skind - for, at skåne dyrene

Der findes et hav af forskellige skind. Det kan være lammeskind, koskind og meget andet. Der findes så også den form for skind, der ikke har noget med dyr, at gøre. Rigtig mange har skiftet dyreskind ud med falsk skind i kampen for dyr. Det er rigtig godt, ud over, at falsk skind ikke er det bedste for naturen. 

 

Falsk skind er oftest lavet af akryl. 

 

 

skind, skindmøbel, skinddekoration


Skind (Fårskind) - blødt, tykt og meget varmt

skind, fårskind, fåreskind, stoleskind

Et fårskind er som beskrevet, fra et får. Får skind er ekstremt blødt og bruges ofte til beklædning af stole, til pynteskind, til børnegyngeheste mm. 

 

Fårskindet er karakteriseret ved dets tætte struktur. Det er blødt, sammenvævet og varmt. Det fås i et hav af variationer, alt fra sort, hvid, grå og mange andre farver. 


Skind (Gedeskind) - stiv, glat og dekorerende

Gedeskind kommer fra en ged, naturligvis. Gede har kortere pels end de fleste andre skindtyper der er på markedet og bliver ofte brugt til beklædning af puffer, stole og diverse. Det tynde pels er glat, hvis man aer med hårene, men kan stikke en smule, hvis du aer den modsatte vej. 

 

 

gedeskind, gedebeklædning, skind, stole

Skind (Imiteret) - næsten som den ægte varer

imiteret, imiteret skind, chesterfield, chestersofa

Imiteret står for "efterligner". Det vil sige, at imiteret skind er en efterligning af ægte skind. Det er lavet af tekstiler og har intet med rigtig skind, at gøre. 

 

Imiteret skind er en god substitut for ægte læder, da det er dyre- og prisvenligt. Det ses ofte brugt i tøjbrancen til ting som dernedele og tasker - men det bruges også i møbelindustrien.

 

Velkendte produkter i imiteret skind kan være lænestole og sofaer, især. 

Skind (Kaninskind) - utrolig blødt og tynd pels

Kaninskind er et utrolig blødt skind. Det kommer oftest i meget små udgaver, hvilket er naturligt, eftersom en kanin er lille. I mange år har man set kvinder bære kaninskind som halstørklæder og tunikaer, men det ses også i indretningen. 

Det kan eksempelvis være et lille pyntetæppe, en puf, et stykke skind der lægger over en sofa og andre pyntesteder. 

skind, kaninskind, materialer, skindtyper, skindtype, skind til stol, skindtæppe

Skind (Koskind) - kort, glat og ufiltret 

skind, koskind, koskind, gulvskind, boboonline, materialer

Koskind har altid været meget populært. Det findes både i tøj- og møbelindustrien. Rigtig mange har et koskind som gulvtæppe fordi, at det er let, at støvsuge og rengøre. Endvidere bruges koskind til daybeds, lænestole, sofaer og meget mere. 

Koskindet kommer i mange variationer og kan både være ensfarvet og flerefarvet, alt efter koens naturlige farve. 

Skind (Lammeskind) - blødt, tykt og varmt

Lammeskind er en tyk form for skind. I modsætningen til fårskind, er det typisk lidt mere fint i pelsen og oftest også lidt længere i pelsen. Det bruges ofte til pynt på  kontorstole, gulvtæpper, pyntehjørner og beklædning over møbler. 

skind, lammeskind, lamskind

Spejlglas - spejle i møbler

spejlglas, glas, spejl, spejlglasmøbler, materialer

Spejlglas fremkommer ved, at bagsiden på et float glas, er belagt en en sølvholdig belægning. Det er dækket af en beskyttelsesmaling. Belægningen er modtagelig over for fugt, vand, syredampe og syrer. Derfor skal der ved indmuring af spejle, anvendes et lamineret spejl, hvorpå det inderst glas er et gloat glas, som beskytter sølvbelægningen mod fugt. 

 

Spejlglas kan laves i flere farver. Der er bronze spejl, gråt spejl, dobbeltspejl og lamineret spejl. Rengøringen kan foregå ved, at afvaske det med vand, eventuelt lidt glasrens og så tørre det grundigt med enten papir eller viskestykke. 

Spånplader - indvendig beklædning

Spånplader er lavet af sammenpresset savsmuld og lim. Det er ofte 10-35 mm i tykkelsen, alt efter hvad det skal bruges til. Det bruges til vægbeklædning og midlertidige arbejdsborde. 

 

Det kan også bruges til køkkener, skabe mm., og ofte er det tildækket med hvid laminat. 

spånplade, spånplader, spånpladeskab

Sten - hårdt, stærkt og holdbart

sten, stenbord

Sten kan du finde over alt i naturen. En sten er et mindre, løst stykke fast geologisk materiale fra en bjergart - eller kunstigt fremstillet. Er stenen under 20 millimeter er det grussten. Der findes flere forskellige stentyper der i blandt eruptive sten fra smeltet magma og sedimentsten som opstår ved sammenpresning af nedbrudte bjergarter. 

 

Sten er et utrolig hårdt materiale og egner sig godt til hårde og rustikke genstande. Sten bliver ofte brugt til udendørs stenbelægning, rustikke møbler, gulve og stier. 

Sten (Polyresin) - Buddha-figurer typisk

Polyresin er oftest brugt til figurer. En særlig velkendt figur der oftest er lavet i polyresin er Buddha figuren. Overfladen er ofte behandlet med forskellig slags maling. Polyresin er et stenbaseret plastmateriale, der er utrolig let at forme, nemt at male og har en keramisk udseende. 

 

Det bruges ofte til støbning af robuste materialer, der har til formål, at opnå en ensartet tekstur. 

 

polyresin, sten, polyresinsten

Stentøj - menneskeskabte sten

stentøj, kopper, stentøj, dekorationer

Stentøj er ler brændt og brændemodnet ved grader omkring 1200-1315 grader. Det er menneskabte sten. Stentøj absorberer op til 5% vand. 

 

Ofte bruges stentøj til, at forme vaser, figurer og andre rustikke genstande som skal forestille rigtig sten. Det bliver oftest farvebehandlet efter endt stentøjsbehandling. 

Stof - et hav af stoftyper

Stof er et vidt begreb. I dag findes der er utal af forskellige stoffer. Nogle af de mest velkendte stoftyper er velour, bomuld polyester som bruges til alverdens beklædningsgenstande og møbler. 

 

Stof har forskellige behov. Nogle kan ikke tåle høj varme, tørretumbler og andet - og andre kan tåle det hele. Det er vigtigt, at vide hvordan du vasker stof, før du går i gang. Noget stof kan sågar krympe, hvis det bliver tørret ved for høje grader og andre mister farve. 

stof, bobonline


Stof (Bomuld
) - den mest kendte stoftype

bomuld, house nordic, vægtæppe, tæppe, materialer, boboonline

Bomuld er en meget velkendt stoftype. Bomuld er et tekstil, som er frestillet af frøulden. Den mest brugte art i dag, er den mexikanske plante (Gossypium hirsutum) og så kendt som upland cotton, som bruges i tøjproduktionen. 

 

Bomuld er kendt i i tøjbrancen, men det er ikke det eneste sted. Sengetøj, tæpper og sågar møbelbeklædning kan sagtens findes i bomuld. 


Stof (Fløjl) - gammelmandsbukser

Fløjl er et vævet stof, der har en kort opretstående luv. Fløjl er fremstillet af silke, bomuld og uld, men i dag er det typisk lavet af syntetiske fibre. Fløjl ses ofte i riflede baner til ting som bukser, sofaer o.lign., men det fås også i glat. 

 

Fløjl kan fås i et væld af farver. I dag er fløjlssofaer og puffer blevet super moderne. Fløjl kan minde en del om velour og ligger også i samme kategori som velour.

fløjl, stof, fløjlsofa, fløjl sofa, fløjl-sofa, fløjl sofaer, boboonline, materialer


Stof (Genbrugsstof) - miljørigtigt og fancy!

genbrug, genbrugsstof, genbrugsstoffer, forskelligfarvet, ensfarvet, stof

Genbrugsstof er naturligvis stof, der er blevet genbrugt. Det kan være puder i forskelligt stof, eller en sofa i alverdens forskellig cowboy, som eksempel. 

 

En ting, der kendetegner genbrugsstof er blot, at det er genbrugt. Genbrugsstof kan både være cowboy, bomuld, velour og alle andre slags stoftyper. 


Stof (Polyester) - 2. mest brugte stof

Polyester er det 2. mest brugte stof og er et stof, der bliver brugt verden over. Faktisk er polyester en bred betegnelse der dækker over en større undergruppe af den endnu brede kemiske betegnelse Polymerer. Polyester er en blanding af naturlige tekstiler og syntetiske tekstiler. Plastik er en af de unaturlige tekstiler, polyester indebære. 

 

Polyester er blødt, behageligt og brugt i alverdens sammenhænge. Både i tøjindustrien, sengetøjsverdenen og møbelbranchen er polyester et velkendt materiale.

polyester, polyestersofa, polyester sofa, materialer, boboonline


Stof (Uld)

uld, uldsofa, uldstof, uldmøbler, boboonline

Uld er skind der kommer fra får, typisk. Forskellen på uld og fåreskind er, at uld er mere behandlet. Det bliver klippet og spindet til garn eller tråd, eller til fremstilling af filt. Kendetegnet for uld er at hårene er tynde, bøjelige og krusede. 

 

Uld er især kendt inden for ski-universet til blandt andet skiundertøj. Derudover er der et hav af sofaer, lænestole og andre møbler der er beklædt med uld. Uld er ikke desideret blødt, men det er alligevel behageligt og varmt.

Stof (Velour) - det er super in!

Velour er blevet utrolig populært de seneste par år. Engang var velour især kendt fra billige duge til børn, tunge gardiner i teatret og blødt afslapningstøj. I dag er der et hav af møbler i velour. Blandt andet sofaer, sengestel, stole og puffer er blevet super populært, at beklæde med velour. 

 

Velour er en tekstiltype, der minder utrolig meget om fløjl i overfladen. På den vævede bund er der kort, tætsiddende luv, der står lige op. Velour er oprindeligt fremstillet af silke, i dag oftest af bomuld men det kan sågar være lavet af kunstfiber.

velour, seng, velourseng, velour seng, boboonline

Stål

stål, bålfad i stål, stålfad, stålbålfad, boboonline

Jern og stål er taknemmelige materialer. De har ikke godt af fugt fordi, at fugten får dem til at ruste og blive misfarvet. I vintersæsonen er det en god idé, at sætte møblerne ind i garagen eller i et kælderrum. Jern og stålmaterialer skal gøres rent med sæbevand og skylles. 

 

Stål er fra naturens side brunligt/rødligt, men det ses ofte i andre farver. Stål kan ruste, medmindre det er rustfri. For, at fjerne rusten kan man slibe rusten ned og behandle det med rustbeskyttelse for, at mindske rustdannelse eller videreudvikling. 

Træ - træer er levende og skal behandles derefter

Træ er en bred betegnelse for flere træsorter. Indenunder kategorien træ, finder du egetræ, bøgetræ, asketræ, akacietræ og mange flere sorter. 

 

Træ er et yderst populært materiale både til indvendig og udvendig beklædning og møblering. Det ses nærmest i et hvert hjem og bruges til rigtig mange ting. 

 

Træ bruges både til brænde hjemme i stuerne, til møbler, til huse og mange andre ting. 

 

Vil du vide mere om træers forskellige behov og pleje, så læs her

Vil du vide mere om behandling af havemøbler, så klik her 

træ, træsorter, træmaterialer, træmøbler


Træ (akacietræ) - super godt til havemøbler!

akacie, akacietræ, akacietræ møbler, akacietræbord, boboonline, materialer

Akacietræ er et hårdført materiale der egner sig godt som havemøbel. Denne træsort har en flot, naturlig struktur og en varm farve. Det gør, at det skaber en hyggelig stemning i haven. Det ærgerlige ved akacietræ er, at overfladen kan få revner.

 

Akacietræ er både velkendt som inde- og udendørs møbler og egner sig godt til ebgge dele. 


Træ (Asketræ) - utrolig populært og velkendt i Danmark

Ask skal sæbebehandles for, at stå pænest. Asketræ bruges ofte til gulve, borde og andre møbler. Det er et populært materiale der ligger lidt over middel, prismæssigt. Asketræ findes i Danmark. 

 

asketræ, asketræsmøbler, møbler, aske, ask, boboonline


Træ (Bambus) - specielt, flot og bæredygtigt

bambus, bambuskurve, bambuskurv, bambus kurve, bambus kurv, boboonline, materialeguide

Fordelene ved bambus er, at det både er stærkt og bæredygtigt. Det er et af de hurtigstvoksende planter der findes. Endvidere frigiver bambus ekstremt meget ilt. Går du op i miljøet, så skal dit nye havemøbel være i bambusmateriale. Den bedste måde, at behandle bambus, er ved at give det olie inden møblet er blevet taget i brug. Det er vigtigt, at træet bliver helt mættet af olien.

 

Bambustræet kommer fra Kina. 


Træ (bøg) - meget velkendt i Danmark 

Et bøgetræ er et meget tungt træ. Bøgetræ er i Danmark et hjemmehørende skyggetræsart. Bøg bliver tit og ofte brugt til møbler. Du kan finde bøgetræer på en skovtur. 

 

Bøg vokser betydeligt langsommere end rødgran, eksempelvis. Et bøgetræ bliver normalt 25-30 meter højt, men det kan sågar blive 40 meter. Stammen kan blive hele 2 meter i diameter. 

 

 

bøg, bøgetræsmøbler, bøgetræ, boboonline


Træ (Egetræ) - Store og langsomt voksende - men det hele værd!

egetræ, eg, ege, egetræshylder, hylder, hylde, boboonline

Egetræ er en af dyrere og mest populære træsorter i Danmark. Egetræer bruges ofte til plankeborde, hylder, gulve og diverse andre møbler. Egetræ kan have mange forskellige brune nuancer. 

 

Egetræ er et dyrere træ, da det vokser utroligt langsomt i forhold til andre træsorter. Endvidere kan egetræer blive meget, meget store og dermed kan de skabe forudsætningerne for superlækre plankeborde i større størrelser. 

 

 


Træ (Genbrugstræ) - Et klogt valg!

Genbrugstræ er svær, at beskrive udseendemæssigt. Grunden til det er, at det jo netop kan være meget forskelligt træ, da genbrugstræ ikke er en træsort. Genbrugstræ betyder bare, at det er træ der har været brugt før. Det kan være fra et hus, der er revet ned eller et andet møbel, der er blevet designet til noget nyt. 

 

Genbrugstræ er en supergod sag. Det fede ved det er, at du får et helt og aldeles unikt møbel som ingen andre har, et bord med historie og ikke mindst, du kære om miljøet. 

 

Go for it!

genbrug, genbrugstræ, genbrugsmøbler


Træ (Komposittræ)

komposit, komposittræ, skænk, møbler, træmøbler

Komposittræ er ikke kun lavet af træ. Faktisk består det kun af 60% træ, 30% plastik og 10% bindemiddel, samt farvestof. Plastikken gør, at komposittræet kan holde til alverdens vejr og vind, og det er også miljøvenligt. 

 

Det gode ved komposittræ er, at det holder sig utrolig godt og kan holde til meget. Derfor er komposittræ også supergodt til havemøbler, da det netop kan tåle forskelligt vejr og ikke bliver misligholdt så let. 

 


Træ (Mahogni)

Er du til den romantiske stil, så er mahogni lige noget for dig. Som det meste andet træ bliver mahogni påvirket af temperatur og vejrforhold. Olie og harpiks kan fjernes ved hjælp fra grundrens. Mahogni revner under tørre vejrforhold, men det kan fikses med maling.

 

mahogni, mahognitræ, mahognimøbler, boboonline


Træ (mangotræ)

mango, mangotræ, træ, mangomøbler

 

Mangotræet er en speciel, smuk og bæredygtig træsort. Et mangotræ bliver først fældet når det er færdig med, at producere mangofrugt.

 

Mangotræet er utrolig unikt i dets farver og udskæringer og egner sig godt til specielle møbler. 

 

Er du ikke helt sikker på hvad mangotræ er, så kan du se nogle møbler, der er lavet i materialet her

 


Træ (MDF)

MDF er fortrinsvis produkter, der er beregnet til, at male på. Det er dog vigtigt, at grunde materialet før påføring af maling. 

 

MDF bruges kun til indvendig beklædning og skal spartles og males. Det bruges også som kernen i klik-gulve. 


 

mdf, MDF, mdf-træ, mdf træ, træmøbler, mdf skab, boboonline


Træ (teaktræ)

teak, teaktræ, teakmøbler, teaktræsort, møbler

Teaktræ er et af de mest populære træsorter verden over. Træet har et højt olieindhold, som beskytter det godt mod, at rådne og absorberer fra insektangreb. 

Det gode ved teaktræ og som også er en af kendetegnende er, at teaktræet er god til, at modstå alle vejrforhold.

 

 

 

 

I denne guide lærte du lidt basal viden om hvad de mange forskellige materialer er. Er du ude efter et specifikt materiale, finder der flere guides, der er mere uddybende herinde. Denne guide er mest for, at give dig et indblik i hvor diverse materialer kommer fra og hvor mange materialer der faktisk findes på markedet. (dog er det ikke alle her). Materialer er der mange af, og alle materialer har deres plusser og minusser. Hvis du går ind for genbrug, eller i hvert fald materialer der ikke er alt for skadende for miljøet, så ved du nu, at der faktisk findes nogle forskellige inden for de fleste genre.

 

Nedenfor er der smidt nogle links til andre artikler der er mere uddybende inden for diverse emner, tag et kig og lad dig blive klogere. 

 

Behandling af havemøbler, kan du læse en guide her

Behandling af træ, så kan du læse en mere uddybende guide her 

Pleje af din lædersofa, læse hvordan her

 

 

 


Ingen kommentar(er)
Skriv din kommentar

Til toppen