LAVE PRISER ÅRET RUNDT - DET BETYDER INGEN KUNSTIGE PRISSTIGNINGER OG KUN REELLE TILBUD PÅ SIDEN - ALTID!

Få styr på dine begreber inden for lysets verden!

oprettet d. under Guides

Få styr på dine begreber inden for lysets verden!

Når det kommer til lys, er der faktisk en masse ting, der er godt at have styr på. Tre af disse ting er begreberne: lumen, kelvin og density.

 

Hvis du lige nu sidder som et stort spørgsmålstegn, kan jeg garantere dig for, at du ikke er den eneste! Men netop lige derfor vil vi gerne hjælpe dig, og alle de andre der er i samme sted, med at forstå disse begreber.

 

Efter dette indlæg har du forhåbentlig helt og aldeles styr på dit lys næste gang, du skal ud at erhverve dig noget nyt.

 

Læs også: Alt du skal vide om lamper over spisebordet!

 

Fed pære fra Furbo

Hvad er lumen?

Når du skal have en ny lyskilde, så kigger du efter, hvor meget watt den har, ikke? Højst sandsynligvis, for det gør langt de fleste. Det burde de dog ikke, da Energistyrelsen faktisk i 2012 sendte en ny guide ud, hvor du skal til at vælge dine nye pærer ud fra lumen. 

 

På udkig efter en pære? Find vores udvalg her

 

Men hvorfor så dog det? Watt angiver, hvor stort lyskildens energiforbrug er, mens lumen angiver, hvor meget lys en lyskilde faktisk giver. I og med at glødepære begyndte at blive udfaset i 2008, da de simpelthen brugte for meget strøm i forhold til dens alternativer, så er det ikke længere relevant at gå efter watt, og det er her, at lumen kommer ind i billedet. Det er derfor, at du skal bruge dette begreb, når du skal købe nye lyskilder fremover. 

 

Læs også: Hvor højt skal lamper hænge over et bord?

 

Hvis du dog stadig er lidt forvirret, og du gerne vil vide, hvad forholdet mellem lumen og watt er, så har vi lavet en tabel, så du nemt kan finde ud af, hvad watt svarer til i lumen. Så er du sikker på, at dine nye pærer giver det samme lys, som dine gamle glødepærer.

 

Glødepære Energibesparende pære (A-pære, LED, Halogen)
15 watt 140 lumen
25 watt 250 lumen
40 watt 470 lumen
60 watt 800 lumen
75 watt 1.050 lumen
100 watt 1.520 lumen

 

Udover denne tabel, har vi også lavet en tabel, så du kan finde ud af, hvor høj lumen skal være i de enkelte rum i dit hjem. Så er du helt sikker på, at du har den rette styrke belysning i de forskellige rum, så det er mest muligt behageligt for alle. 

 

Køkkenet og over spisebordet Stuen Soveværelset    
800-1.000 lumen 470 lumen 250 lumen

Hvad er kelvin?

Når du skal købe en pære, så bliver der altid oplyst, hvad farvetemperaturen er. Denne farvetemperatur bliver altid oplyst i kelvin. Så kelvin er altså med til at beskrive pærens glød, og hvor varm eller kold den er. 

 

I Danmark ligger de flestes pærer mellem 2.500 og 3.200 kelvin, som giver en lidt varmere glød. Tommelfingerreglen siger, at jo højere kelvin værdien er, jo koldere et lys giver pæren. Så hvis du gerne vil have en varm glød i dit rum, så skal du gå efter en pære med en lavere kelvin værdi, og hvis du derimod gerne vil have en koldere glød, og en følelse af normalt dagslys, skal du gå efter en højere kelvin værdi. 

Nedenfor kan du se en illustration af kelvin skalaen, og hvad nogle af de forskellige værdier svarer til. 

Hvad er density?

Density, eller lysdensitet, er den mængde af lys, der falder ned på et givet område. Denne mængde måles ofte i lumen. Så hvis du gerne vil have et bestemt område godt belyst, så skal du gå efter en pære, hvor lumen er høj. Så er du sikker på, at det givne område er godt belyst. 

 

Flot loftslampe fra Furbo

 

På udkig efter en ny lampe? Find et stort udvalg af lamper her


Ingen kommentar(er)
Skriv din kommentar

image
image
image
Har du brug for hjælp?

Vi står klar til at hjælpe dig med alle dine spørgsmål

Til top

Er du fra Færøerne?

Få vist priser inkl. indfortoldning, levering og færøsk moms

Shop nu
SPØRG
OS
arrow
arrow 1
Har du brug for hjælp?
logo

Hej med dig! 👋

Vi har åbent fra 8-22 alle dage, også i weekenden, så vi sidder klar til at guide dig til dit næste indretningskøb.

agent
Nicolai Østergaard clock Nogle få minutter
logo
agent
Hej 👋
agent
Vidste du at vi altid har:
✓ Åbent på chatten 8-22 alle dage
✓ Gratis fragt til døren v. køb over 499 kr.
✓ Tryghedsgaranti
✓ og prismatch? 🥳
agent
Er der noget vi kan hjælpe dig med? 😊

Nicolai Østergaard

Hej Vidste du at ...

logo